Inbjudan:  Inbjudan till festen skickar du i vanligt brev med frimärke på, för det gjorde man på

80-talet. Då som nu är det jätteroligt att få en inbjudan i brevlådan. Färgerna i inbjudan är förstås
neonfärgerna :  rosa, orange, grönt, gult, lila och svart.  Du kan inspireras av kassettbandet och även av tidiningen OKEJ som skrev om alla artister värda namnet. Skriv gärna på brevpapper med en massa glitter på.

Inredning av festlokalen:  Svart, rosa och schackrutigt samt neonfärger. Lavalampor och neon.
Ballonger i pastellfärger eller svart/vitt/rosa. På 80-talet fanns det bara serpentiner i det klassiskt randiga mönstret, men serpentiner det måste man ha. På väggarna en massa posters med grupper.
Kan du skapa en spegelvägg? Fanns i snart sagt varenda tonårings rum på 80-talet.

Placeringslek: Låt varje person skriva ett brev och ta med sig. Brevet skall vara handskrivet och överlämnas i ett kuvert till dig personligen men brevet får inte vara underskrivet med personens namn. Tänk dig att du svarar på en brevvänsannons i tidningen Starlet.  Sedan gör man en killhög och en tjejhög och så får man ta varsitt brev. Sedan gäller det att leta upp vem man skall sitta bredvid under kvällen. Brevväxlingen var stor på 80-talet och de flesta hade minst ett 10-tal brevvänner.

Förslag till innehåll i brevet:

 Tjena! Jag är en tjej på 46 vintrar som gillar att vara ute i naturen, laga mat, läsa böcker m m.
Jag bor i Göteborg med min man, min dotter på 17 år och min son som fyller 14.
Gör brevet så roligt som möjligt utan att skriva ditt namn, skriv gärna en massa PS. DS. DDS.
Man brukade också skriva ett jätte stort S och sedan skriva ”skriv”, ”snart”, ”snälla”, ”söta”
bredvid S-et. Man använde alltså samma S till alla orden men skrev dem i en rad under varandra.
Klistra gärna på en massa klistermärken och lägg i ”bytesbilder” i brevet.

Musiken:  Musiken borde komma från kassettband i en kassettbandspelare. Är inte detta möjligt kanske du kan ha en skivspelare på en så kallad stereobänk  i ett hörn? I annat fall kan givetvis datorn leverera musiken, huvudsaken är att det finns musik på festen 🙂

Man kan skriva om många artister som bör spelas på en 80-talsfest, här kommer endast ett axplock.
Carola, Herreys, Pernilla Wahlgren, Anna Book, Aha, Noice, Gyllene Tider, Alphaville, Depeche Mode, Duran Duran, Kim Wilde, Madonna, Ebba Grön…

Kläder för killar och tjejer. Det mest utmärkade på 80-talet var axelvaddarna.  Stoppade man in ett par axelvaddar i en tröja eller kavaj var den plötsligt modern ; ) För tjejer gällde stor herrskjorta med ett skärp i midjan, oversized Musse Pigg-tröjor, tröjor och linnen i nätmaterial. Tjejerna hade kavaj med axelvaddar.  Gympatrenden med Susanne Lanefeldts ”Det är bra, det är fiiiiint, kniiiip stjärten” kom stort och tjejerna klädde sig en body/baddräkt eller stringtrosa utanpå tajta leggings. Pannbandet och benvärmarna var ett måste.  För killar och tjejer gällde träningsoverall, ett märke som var aktuellt var Takano.  Träningsoverall var OK att ha även till vardags.  Skärpet var antingen jättesmalt och neonfärgat eller brett med stort spänne. Glesbygdskavajen blev ett begrepp. Glesbygdskavajen var föregångaren till fleecetröjan och var ofta av märket Helly Hansen.  Overallen var stor för tjejer, framför allt med ett brett bälte i midjan och pumps till. Pumps fanns i massor av roliga färger och de flesta hade ett antal par i garderoben.
Blekta jeans med hål i eller leopard/zebramönstrade  tights hade även killar.
Dubbelknäppt kavaj med skjorta knäppt ända upp i halsen. Eventuellt med en fluga och midjebälte i samma färg. Gult, persika, rosa och ljusgrönt var även mode för killar. Hawaiiskjortan var jättepopulär, tänk Miami Vice/Magnum. Volang/spetsblusen superpopulär. Varanda tjej hade detta på sitt konfirmationskort i mitten av 80-talet.  Diadem med spets eller spetsscarf i håret.
80-talet var plastsmyckenas tid. Långa pärlhalsband , gärna med en knut mitt fram.
Armband i neonfäger, gärna ett par stycken i färgerna, rosa, svart, grönt och orange. Örhängen i plast i matchande färger. Halsbanden kunde också ha trianglar och fyrkanter som mönster .
 Strassmycken  var också modernt. Handskar i nätmönster eller spets. Får du tag i ett par 3D-glasögon i papper eller ett ” Rör inte min kompis”-märke är det riktigt coolt. Även atomkraft – nej tack märket eller andra typer av pins. Sätt gärna hela kavajslaget fullt med pins.
På vintern hade man dunjacka och Moonboots.

Frisyren var viktig på 80-talet. Tjejer våfflade hela håret eller permanentade det.  Pudelfisyren och hockeyfrillan  var populär bland killarna.

Sminkningen på 80-talet:  Tjejerna använde mycket rouge som syntes tydligt och mycket rosa läppstift. Enbart läppglans eller NIVEA ur den blå plåtburken var också inne.

80-tals mat
 Klassiker som rostbiff med potatissallad (obs ingen sallad till, endast baguette med smör och ost), korv med bröd, kassler med ananas (eller hawaiikassler som den kallades), fläskfilé med hasselbackspotatis och svampsås eller Flygande Jacob.

Pajen kallades då för Quiche och bjöds med sallad. Pizza bakade man i långpanna och även här var ananasen med på ett hörn. Allt som hade ananas på sig hette förresten ”Hawaii…någonting”.
Smörgåstårta hade också en storhetstid på 80-talet.

Plockmat
Små plastsvärd med en minismörgås, en ostbit och en vindruva är också 80-tal. På 80-talet var det vanligt att man fick en bål serverat ur en stor plastbalja på festen. Man frös in jordgubbar och vindruvor och använde som isbitar i bålen.

Drinkar
Populära drinkar var Isbjörn, Geting, Gröna Hissen, San Fransisco och Sangria. Galliano Hot Shot var mycket populärt på 80-talet, gärna serverade i shot-glas.

Efterrätter:
Efterrätten var konserverat päron i ugnen med en smält After Eight på toppen. Serverades med vaniljglass eller grädde. Fruktcocktail var också ett alternativ. En bit friterad camenbert med hjortronsylt var inte heller fel.

Snacks:
Populärt snacks var förstås chips, ostbågar och popcorn. Till chipsen måste man givetvis ha dipp.

Godis:
Godis var gott redan på 80-talet och då åt man bland annat: Nötcreme, Nickel, Tomteklubbor, AKO-kola, RIGI-choklad, hockeypulver, bumlingar och tuggummina Hubba Hubba, Jenka, Dance och Shake.

Aktiviteter på festen:
På 80-talet dansade man tryckare på festerna, snurrade flaskan och lekte ryska posten.
De flesta försökte sig på Rubiks Kub och man spelade Monopol, Bondespelet och Den försvunna Diamanten.  Varje hushåll med självaktning hade spelet UNO.

Present till värdinnan/värden:
En helt fantastisk ”gåbortblomma” som många körde med på 80-talet skapar du lätt själv.
Köp en blomkruka och ”plantera” en vanlig gurka i krukan. Fyll krukan med kinapuffar eller något annat godis som är brunt som jord. I gurkan sticker man in en mängd tandpetare så att gurkan liknar en kaktus. Sätt fast massor av gelehallon på tandpetarna och vips har du 80-talets fräckaste gå-bortsblomma. Alternativet var att ta med sig en TWIST-påse.

Har du kanske kvar ett ex av den dansade plastblomman som reagerade på ljud?
I så fall tror jag att fler vill se den 😀

Tävlingsvinster
Ordnar du en tävling kan du ha typiska 80-talsprylar som vinster.
 Uno-spelet, en smurf,  penntroll eller större modell av det klassiska trollet, brevpapper med lukt, penna med lukt, klistermärken med lukt, plastgem och post-it lappar, en flaska Tippex, stickers, glitterpenna, små block med djurmotiv, Slime (grön massa i burk), spiralen Slinkey som kunde vandra i trappor, My Little Pony-artiklar, Barbie, Cindy och Ken-dockor, Mocchicci eller varför inte den fula Kåldockan? Batmanprylarna blev populära precis i slutet av 80-talet.

Lycka till med din fest!